Duché du Longueville Cidre Brut: uutuus ranskalaisten maalaissiiderien ystäville
Me Miehet /
Lasse Örling
/
2.5.13
/
Ruoka ja juomat
|
Suomessa myytävien ranskalaisten maalaissiidereiden valikoima kasvaa, kun Alkon hyllyihin ilmestyy reheväarominen Duché du Longueville Cidre Brut. Ranskan tunnetuimmalta siiderintuotantoalueelta Normandiasta saapuva uutuus on kaikkien kukkarolle sopiva keväinen juoma, sillä ison pullon aitoa lisäaineetonta siideriä saa omakseen alle viidellä eurolla. Kuiva siideri on monikäyttöinen juoma, jolla voi ilahduttaa ystäviä kesän ensimmäisellä piknikillä, maistellen suolaisten juustojen kanssa tai viilentää oloa saunan jälkeen.
Luoteis-Ranskassa sijaitseva Normandia ei viileän merellisen ilmaston ansiosta sovellu viiniköynnösten viljelyyn, mutta merten ympäröimä maakunta tarjoaa erinomaiset olosuhteet omenoiden kasvatukseen. Omenapuut ovat vihertäneet Ranskassa jo varhaiselta keskiajalta lähtien, ja normandialaiset ovat herkutelleet mehukkailla omenilla ruokapöydässä sekä valmistaneet hedelmistä runsaanmakuisia siidereitä ja tisleitä. Normandialaisten siidereiden rehevän ja hyvärakenteisen maun salaisuus ovat sadat eri omenalajikkeet, joista jokainen antaa kevyesti kuplivalle juomalle ominaiset piirteet.
Duché de Longueville Cidre Brut -siideriin käytetyt omenat ovat saaneet kypsyä Normandian viileän ilmaston ansiosta aromikkaiksi ja hapokkaiksi. Syksyllä omenoiden saavuttaessa täydellisen kypsyyden, hedelmät on puristettu mehuksi ja käytetty miedoksi omenajuomaksi. Maalaissiiderin kevyet kuplat ovat syntyneet samppanjan tapaan toisen käymisen aikana ilmatiiviissä pullossa, jossa syntyvä hiilidioksidi ei ole päässyt karkuun, vaan integroitunut siideriin.
Duché de Longueville Cidre Brut on täysin lisäaineeton siideri, johon ei ole missään valmistusvaiheessa lisätty sokeria tai vettä. Kuiva ja rehevä siideri on monipuolinen juoma, johon on vaikea olla ihastumatta. Ranskalainen siideri kannattaa viilentää hyvin ennen tarjoilua ja korkata esimerkiksi kevätjuhliin saapuvien vieraiden iloksi. Siideri on erinomainen virkistäjä kesähelteillä, mutta sitä kannattaa rohkaistua tarjoamaan myös suolaisten juustojen tai leikkeleiden kanssa. Parhaiten siideri tulee juttuun legendaaristen normandialaisten kittijuustojen kuten Pont-l'Évêquen, Livarotin tai Camembertin kanssa. Kotikokkaajan kannattaa lorauttaa Duché de Longuevilleä uunissa hautuvaan possu- tai kananpoikapataan, johon siideri tuo mehukkaan omenaisen vivahteen.
Lasse Örling 2.5.2013
Lähde ja kuvat: Pernod Ricard Finland Oy
Lähetä kommentti