Valitettavasti kehittyneimpienkin älypuhelimien kameroiden tekniset ominaisuudet, kuten kuvausautomatiikka ja säädöt ovat rajoittuneempia kuin varsinaisissa kameroissa. Tämä tulee esille erityisesti vaativimmissa olosuhteissa kuvattaessa. Laadullisesti kuvat useimmiten sopivat esimerkiksi naamakirjan päivityksiin, mutta muuhun käyttöön niistä ei oikeastaan ole laisinkaan.
Älypuhelin saattaa juuri ja juuri soveltua satunnaiseen näppäilyyn, mutta jos kuvauksesta haluaa enemmän irti, on edessä kameran osto. Näin kesälomakauden kynnyksellä moni varmasti harkitseekin asiallisen kameran hankkimista lomamuistojen tallentamiseen, ja onhan siitä iloa tietenkin muulloinkin.
Jokapäiväisessä käytössä kameran tulisi olla näppärän kokoinen - kameran on mahduttava vaivattomasti taskuun, eikä keveyskään ole haitaksi. Lisäksi sen tulisi olla automatikaltaan sellainen, että se on heti käyttövalmiina, toiminnoiltaan riittävän monipuolinen ja kokonaisuudessaan yksinkertainen käyttää. Oikeanlaisen kameran valinta ei ole laisinkaan helppo homma, valinnanvaraa riittää ja keskivertokuvaajalta menee pakka viimeistään siinä vaiheessa sekaisin, kun ryhdytään kuuntelemaan myyjän jargonia teknisistä ominaisuuksista.
Eräs varteenotettava vaihtoehto on Sony DSC-HX60V -kompakti digikamera. Ensivaikutelma Sonyn kamerasta järjestelmäkameroiden järeyteen tottuneelle on sen näppärä koko. Muotoilultaan kamera on mielenkiintoinen sekoitus retroa ja teknistä modernia muotoa. Olemukseltaan varsin tukevasta rungosta saa hyvän otteen kumimaisen kädensijan ansiosta. Kameran painokaan ei ole ongelma, 272 grammaisena se on vain 74 grammaa painavampi kuin esimerkiksi Huawein 6-tuumaisella näytöllä varustettu älypuhelin.
Itse valokuvaaminen Sonylla on todella helppoa. Monipuolisia kuvausominaisuuksia opiskellessa tuli tietenkin alkuun muutamia harhalaukauksia, mutta sopivien säätöjen löytäminen oli kuitenkin varsin yksinkertaista. Kaikki testikuvat on kuvattu automaattisäädöillä sen vaivattomuuden ja helppouden takia. Sony DSC-HX60V on varustettu varsin kattavalla valikoimalla säätöjä ja kuvausohjelmia, mutta monipuolisista säädöistä huolimatta kuvaaminen automaattisäädöillä toimii jotenkin luontevammin tämän tyyppisessä kamerassa kuin manuaalisäätöjen kanssa. Kamera pitää saada kuvausvalmiina nopeasti taskusta ulos mielenkiintoisen kuvauskohteen osuessa paikalle. Kuvaaminen automaattisäädöillä sujuukin varsin mallikkaasti. Myöskään salamavaloa ei käytetty testikuvissa, sillä kameran valotusominaisuudet tulevat olemassa olevaa luonnonvaloa käyttäen parhaiten esille. Salamavalo kylläkin pongahtaa esille varsin hauskasti rungon päältä.
Jämäkän tuntuiset tilavalitsin ja suljinnopeuden esivalitsin sijaitsevat rungon päällä. Tilavalitsimesta löytyvät muun muuan säädöt erilaisiin kuvaustilanteisiin. Eniten käytettäviä olivat "Paras automaattis." ja "Älykäs automaatti" -tilat. "Paras automaattis." -tilassa kamera ottaa automaattisesti kuvia ja vähentää sumentumista ja kohinaa. "Älykäs automaatti" -tilassa kamera puolestaan tunnistaa näkymän ominaisuudet ja ottaa valokuvan automaattisesti. "Ohjelmoitava" -tilassa kamera asettaa automaattisesti valotusajan ja aukon. Muut asetukset voi tehdä manuaalisesti tarpeen mukaan. Tilavalitsimesta voidaan myös muuttaa tarkennettua aluetta ja taustan sumennusta sekä säätää manuaalisesti suljinaikaa liikkuvien kohteiden kuvaamista varten. "Käsivalotus" -tilassa aukkoa ja suljinnopeutta säädetään manuaalisesti. "Pyyhkäisypanoraama" -tilassa on mahdollista luoda panoraamakuvia siirtämällä kameraa tasaisesti sivulle tai ylös ja alas.
Myös sisäänrakennettu ohjevalikko on itsessään mielenkiintoinen. Ohjevalikosta löytyy vinkkejä ja käytännön neuvoja kuvien ottamiseen. Näistä on hyötyä niin kokemattomille kuin kokeneemmilekin kuvaajille. PlayMemories -sovelluksista voi valita lisää luovia mahdollisuuksia kameran käyttöön.Säätörenkaiden johdonmukaisuuden ja jämäkän rakenteen olisi suonut jatkuvan myös rungon takaosan näppäimiin. Näppäinten sijoituksessa ja toiminnassa ei sinänsä ole moitittavaa, mutta hieman kookkaammilla sormenpäillä varustettu kuvaaja saattaa toivoa niiden olevan hieman kookkaampia.
Tehokas 30-kertainen zoomi tuntui pelittävän hienosti ja kauempanakin sijaitsevat kohteet tarkentuvat kiitettävästi. Esimerkiksi yllä oleva kuva on kuvattu noin 100 metrin päästä kuvauskohteesta.
Ja tähän kohteeseen etäisyyttä oli noin 700 metriä.
Liikkuvat kohteet, kuten urheilukilpailujen nopeat tilanteet ikuistuvat parhaiten sarjakuvaus-toiminnolla. Sarjakuvausnopeus on 10 kuvaa sekunnissa. Kuvista on helppo valita se kaikkein onnistunein tilannekuva.
Kirkkaassa auringonpaisteessa kuvatessa kaipasin järjestelmäkameroista tuttua etsimen okulaaria, sillä Sonyn näyttöruutua vaivasi sama ongelma kuin muitakin näyttöruudullisia kameroita. Näyttöruudun kuva hämärtyi kirkkaudensäädöistä huolimatta lähes kokonaan suorassa auringonpaisteessa, jolloin tarkennus kohteeseen oli välillä arvailujen varassa. Ratkaisin tilanteen askartelemalla mustasta kartongista "tötsän" näytön ympärille. Tätä keinoa kannattaa muidenkin kokeilla omissa kameroissaan.
Ilman salamaa ja automaattiasetuksella kuvattaessa liike ei pysähdy kokonaan sisätilojen luonnonvalossa. Tämä ei kuitenkaan ole häiritsevää, mikäli kuvaa tarkastellaan tavallisessa tulostuskoossa. Manuaalisäädöillä tietenkin tämän epäkohdan saa korjattua. Liikkuvan kuvan tarkennettuna pitävä lukittuva automaattitarkennus toimi varsin hämärissäkin olosuhteissa moitteettomasti. Kamera häivytti myös voimakkaan vastavalon vaikutuksen varsin tehokkaasti, varsinkin kuvan etualalla.
Sony DSC-HX60V on tähän asti yllättänyt erittäin positiviisesti kätevänä yleiskamerana. Paitsi yleiskäyttöön, sopii Sony mainiosti esimerkiksi bloggaajan esinekuvauksiin. Automaattiasetus säätää kameran automaattisesti macro-tilaan kuvattaessa lähikuvia. Lähin tarkennusetäisyys on niinkin pieni kuin 5 senttimetriä.
Myös videokuvaus sujui Sonylla mallikkaasti. Videokuvan laatu on sateisen harmaasta säästä huolimatta kaikinpuolin asiallista (klikkaa video HD-tasoiseksi). Zoomin käytön vaivattomuus kuvauksen aikana saa erityisesti kiitosta.
Optinen SteadyShot -järjestelmä vaimentaa tärinää ja huojuntaa kuvauksen aikana. Objektiivi liikkuu gyroskoopin tavoin ja kompensoi käsivaralta kuvattaessa syntyneitä liikkeitä.
Kaiken kaikkiaan Sony DSC-HX60V on monipuolinen kompakti digikamera. Se on riittävän näppärän kokoinen mukaan otettavaksi niin museovierailuihin kuin railakkaisiin rantabileisiin. Kätevä koko ja 30-kertainen optinen zoom tekevät DSC-HX60V -kamerasta mainion matkakumppanin. BIONZ X -kuvaprosessori tuo kuvien yksityiskohdat esille ja vaimentaa tehokkaasti kohinaa. FullHD-videoinnilla kelpaa ottaa ikimuistoisia videoita.
Sisäänrakennetun WiFin avulla valokuvien ja lähettäminen onnistuu suoraan älypuhelimeen tai tablettiin. NFC yhdistää kameran yhteensopivien mobiililaitteiden kanssa yhdellä kosketuksella.
PlayMemories-sovellukset täydentävät kameraa lisätehosteilla ja -asetuksilla. Älypuhelinsovelluksen avulla on mahdollista käyttää älypuhelinya kameran "kaukosäätimenä", josta voi muuttaa asetuksia, zoomata ja ottaa kuvia. Kameran TRILUMINOS -tekniikka takaa eloisat ja luonnolliset sävyt kuvia katsellessa HD-televisiosta.
Me Miehet lanseeraa loppukesän aikana Street Style -osion, jonka kuvien kuvaamiseen tulemme käyttämään Sony DSC-HX60V -kameraa.
Teknistä infoa lyhyesti:
- Myyntipaketti sisältää kameran, akun, verkkolaitteen, micro-usb -kaapelin, rannehihnan sekä käyttöohjeen.
- Kennotyyppi: 20,4 megapikselin Exmor R CMOS
- ISO-herkkyys: 80 - 3200
- Suljinaika: maksimi 1/1600 s, minimi 30 s
- Sarjakuvausnopeus: 10 kuvaa sekunnissa
- Objektiivi: Sony G-objektiivi 30x optinen zoom/60x Clear Image Zoom
- Aukko: suurin 3.5, pienin 6.3
- Lähin tarkennusetäisyys: 5 cm
- Videomuoto: AVCHD
- Videotaajuus: 1920 x 1080:25fps, 1920 x 1080:50fps
- GPS ja WiFi
- Muistikortit: SD, SDHC ja SDXC
- Koko: 108 x 64 x 38 cm
- Paino: 272 grammaa
Kameran jälleenmyyntihinta on muutaman euron vajaa 400 euroa.
Kuvat (ellei muuta mainita): Lasse Örling
Lähetä kommentti