Makkara,
maissi ja erilaiset pihvit ovat erinomaisia grillattavia, mutta
pitkän grillikauden aikana niihin ehtii kuitenkin kyllästyä.
Innokkaimmat grillaajat etsivät hiillokselleen uusia tuulia
aikakauslehdistä, jotka tarjoavat läpileikkauksen ruokamaailman
uusimmista trendeistä. Tänä kesänä grillin hehkussa lepää niin
pizzaa kuin punajuurtakin.
Samoin
kuin kaikessa muussakin ruoanlaitossa, myös suomalaisten
kesäsuosikissa grillauksessa on vaihtuvia trendejä. Tällä
hetkellä on nähtävissä, että grilliin laitetaan mieluummin vähän
ja hyvää kuin paljon ja keskinkertaista.
-
Etenkin lihaa grillattaessa trendi näkyy selvästi: perinteisten
kasslerien sijasta grillataan paljon lammasta, kokonaista broileria
ja raakamakkaraa. Maustamiseen käytetään mieluusti tuoreita
yrttejä, kertoo ruokatoimittaja Suvi Rüster, joka tekee
ruokajuttuja muun muassa Oliviaan ja Evitaan.Uutta on myös grillin käyttäminen muuhun kuin varsinaiseen grillaamiseen – grilli nimittäin toimii hienosti myös savustuspönttönä, jossa kypsyvät maistuviksi esimerkiksi mökkirannasta pyydetyt kalat. Savustusta vilauteltiin aikakauslehtien ruokaohjeissa jo viime kesänä, mutta tänä vuonna trendi pääsee kunnolla valloilleen.
- Savustettavan kalan voi sujauttaa savustuspussiin tai grillissä voi käyttää savustuspuruja, jolloin savustuspurut laitetaan alumiinialustalle savuamaan. Kala savustuu ja kypsyy samaan aikaan.
Kalasta tulee maukasta myös perinteiseen tapaan keskilämmöllä grillattuna. Vaihtelua saa kalamurekepihveistä, jotka toimivat hyvin etenkin hauen ja särjen tapaisten ruotoisten kalojen kanssa. Pihvit voi maustaa esimerkiksi thaimaalaisittain korianterilla, thaibasilikalla tai sitruunaruoholla.
Maukkaimmat mausteöljyt tehdään itse
Mitä grilliin sitten voisi laittaa tänä kesänä? Ainakin kannattaa unohtaa iänikuiset maissit ja kokeilla vaikkapa juureksia. Esimerkiksi esikeitetyt punajuuri, porkkana ja parsa sekä maa-artisokka ja fenkoli maistuvat herkullisilta sellaisenaan tai kasvisvartaissa.
- Kasvisten päälle voi pyöräyttää vähän mausteöljyä. Esimerkiksi punajuuren kanssa toimii hyvin rosmariiniöljy, ja päälle voi vielä murustella juustoa, Rüster vinkkaa.
- Mausteöljyä on helppo tehdä itse esimerkiksi tuoreista yrteistä tai valkosipulista. Valmiit maustekastikkeetkin toki toimivat, mutta itse tekemällä saa aidompia ja raikkaampia makuja.
Toinen, vähän erikoisempi grillattava on pizza, joka paistuu grillissä paljon maukkaammaksi kuin uunissa. Pizzaa varten ei tarvitse hankkia erillistä pizzakiveä, vaan grilliritilän päälle aseteltava kaksinkertainen folio riittää. Folio pitää muistaa öljytä, jotta pizza ei kärähdä kiinni siihen.
- Pizza paistetaan aina niin, että grillin kupu on kiinni. Grillin annetaan ensin kuumentua kunnolla ja pizza kypsennetään keskilämmöllä. Etenkin hiiligrillissä pizza saa ihanan aromin ja pohjasta tulee rapea.
Lasse Örling 21.5.2013


Lähetä kommentti